בנייה בבית שמש. תמונת אילוסטרציה. צילום: 418

בית שמש נבחרה לאחת מ-12 ערים לפתרון דיור לחרדים

בית שמש נבחרה כאחת מ-12 ערים בהם תקודם התחדשות עירונית עבור בנייה ומתן מענה לדיור של הציבור החרדי

מנכ”ל משרד השיכון השתתף היום (שלישי) בדיון מיוחד שנערך בוועדת הכלכלה של הכנסת, שם אמר כי העיר בית שמש נבחרה להיות אחת מ-12 הערים שבהן תקודם התחדשות עירונית,כשבית שמש היא עבור המגזר החרדי.

הדיון שנערך היום בועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח”כ מיכאל ביטון, דנה הבוקר באתגרי הדיור בחברה החרדית. יו”ר הוועדה ח”כ ביטון פתח את הדיון, שכונס לבקשת ח”כ יעקב אשר וח”כ הרב אורי מקלב, בציינו כי המאבק למען דיור בחברה החרדית אינו צריך להיות נחלתם של ח”כים חרדים בלבד, וכי האתגר הוא לייצר עתודות לבנייה ולשווק בחברה החרדית.

ביטון הוסיף כי לא כל ישוב פתוח בפני החרדים, ישנם ישובים ששיטתית לא אפשרו תכנון דיור עבור חרדים. כמו-כן, יישובים רבים לא מקבלים בפועל את החברה החרדית ולעומתם אחרים נושאים בנטל באחוזים גבוהים מדי. בהקשר זה ציין ביטון כי החרדים מהווים עשרה אחוז מהאוכלוסייה הכללית, כך שאם בכל ישוב היו מקצים עשרה אחוזים מהבנייה לחרדים – המצב היה טוב יותר.

מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון, אביעד פרידמן אמר כי לדעתו יש להתייחס לסוגיית הדיור בקרב המגזר החרדי כאל אתגר. פרידמן הציג את נתוני גידול משקי הבית החרדיים עד לשנת 2045, והדגיש כי הגידול יהא משמעותי, כך שיהיה צורך לספק עבור כ-10,000 זוגות חרדים בשנה פתרונות דיור במהלך השנים הקרובות.

עוד ציין כי כמחצית מהזוגות הללו יקבלו פתרונות דיור בערים הקיימות. לדבריו, משרד השיכון לא יכול להקים שכונה חרדית ללא הסכמת ראשי ערים. עוד הוסיף כי הציבור חרדי נדרש לצורכי דיור יותר יקרים מהציבור הכללים, הכרוכים בהקמת יותר מקוואות, בתי ספר ובתי כנסת.

עוד ציין פרידמן, כי שנת 2021 הייתה השנה שבה שווקו הכי הרבה יחידות דיור לציבור החרדי מאז שנת 2016 – 6,394 יחידות דיור. לפי מנכ”ל משרד הבינוי והשיכון, בין השנים 2016-2017 היו 0 עתודות תכנוניות. כלומר, המחסנית הייתה כמעט ריקה ולא היה תכנון, וזוהי הבעיה המרכזית. לכן, הסביר, האתגר כיום הוא גדול.

הנקודה השנייה, היא שהגענו למימוש של 79 אחוז מכלל מסך כל התכניות שאושרו לאחרונה, כלומר עוד 21 אחוז והמחסנית תהיה למעשה ריקה. היעד מבחינת תכניות דיור ממשלתיות המקודמות לאוכלוסייה החרדית עומד על 43,603 יח”ד.  היעדים לשנת 2022 הם אגרסיביים, ויש רצון להגיע ל-8537 יח”ד מאושרות בקרקע מדינה, כאשר מתוך ההגרלות של מחיר מטרה יוקצו 3,854 יחידות לציבור החרדי. פרידמן הוסיף כי מאחר שפתרונות הדיור מאוד מוגבלים והקרקעות מוגבלות, נבחרו 12 ערים בהן תקודם התחדשות עירונית, מתוכן 4 ערים רלוונטיות לציבור החרדי ירושלים, בת ים, חיפה ובית שמש. לפי פרידמן, משיחות שקיים עם 30 ראשי רשויות, עולה כי רק 9 ראשי רשויות הסכימו להיפגש עמו כדי לדון בנושא, ומתוכם רק 2 הראו מוכנות אמתית לחתימה על הסכמי גג עבור הציבור החרדי.

מרחבי האתר
דילוג לתוכן