כמעט שנה חלפה מאז מערכת הבחירות הסוערת בבית שמש, ונדמה כי ניתן כבר להכריז על המרוויחה הגדולה מהקואליציה הנוכחית: מפלגת ש”ס. אישור הרכב המועצה הדתית החדשה אתמול ועוד שלל מינוים שהתרחשו כאן בשנה האחרונה, לראשונה מזה כעשור, מסמן הישג משמעותי למפלגה, עם הרכב רחב במיוחד המייצג קהילות רבות בעיר. בראש המועצה החדשה יעמוד הרב אברהם פדידה, איש ש”ס מובהק ומי שהיה מעורב באופן פעיל בתהליכים מרכזיים בעיר עוד לפני הבחירות האחרונות. אישור ההרכב החדש מהווה ציון דרך במאמץ לשפר את שירותי הדת בעיר עבור כלל התושבים.
ראש העיר, גרינברג, בירך על המהלך ואמר: “לאחר עשור של המתנה, בית שמש זוכה להרכב מגוון ומקצועי שייתן מענה לכלל תושבי העיר. אני בטוחה שהחברים הנבחרים יבצעו את שליחותם נאמנה”. גם סגן ומ”מ ראש העיר, איציק אלמליח, שיבח את ההישג ואמר: “שירותי הדת נצרכים על ידי כלל גווני האוכלוסייה. ההרכב שנבחר מייצג את כלל הקהילות בעיר ויפעל בשיתוף פעולה למען שיפור השירותים לטובת תושבי בית שמש”.
ניצחון האיזון או הישג פוליטי?
אישור המועצה הדתית בהרכב המגוון מצביע על שילוב כוחות יוצא דופן בבית שמש, אך אי אפשר להתעלם מהעובדה שש”ס, בזכות מעמדה בקואליציה, מצליחה להוביל ולהשפיע במוקדי הכוח בעיר. הבחירה בהרב פדידה מסמלת חיבור עמוק בין הקהילות הספרדיות להנהגה המקומית. ככל שהשנים יחלפו, ההרכב החדש יעמוד למבחן התוצאה – האם יצליח לשפר את שירותי הדת בעיר ולחבר בין הקהילות השונות גם האשכנזיות, או שמא מדובר בניצחון פוליטי בלבד מקומי שראש העיר גרינברג יגביל אות. כך או כך, ש”ס הצליחה לבסס את מעמדה כגורם מרכזי בהנהגת עיר, והעתיד נראה מבטיח עבורה.
הישגה הפוליטי של ש”ס בבית שמש הוא דוגמה לשילוב בין חכמה פוליטית לעשייה אסטרטגית. בשונה ממערכות בחירות בערים אחרות, שבהן נרשמו חיכוכים משמעותיים בין גורמים בתוך הציבור החרדי, דוגמת שלומי אמונים וחסידות גור או דגל התורה והציונות הדתית, בבית שמש הצליחה ש”ס להישאר שקטה, מאוחדת וממוקדת בעשייה. התוצאה: עמדת כוח משמעותית שמאפשרת לה לקדם אינטרסים מרכזיים ללא התנגשויות פנימיות או עימותים פוליטיים מתישים.
בית שמש ידועה כעיר שבה המפה הפוליטית המורכבת מערבת גורמים מגוונים, ולעיתים אף מנוגדים. במערכת הבחירות האחרונה, ש”ס הצליחה לפעול בצורה מחושבת ומדויקת תוך יצירת שיתוף פעולה עם דגל התורה. תומכיה הפכו לגורם משמעותי שהכריע את המאזן לטובת דגל, ובכך הציבה את עצמה בנקודת מפתח פוליטית שאין להתעלם ממנה.
באופן מרשים, ש”ס נמנעה מחיכוכים מיותרים והפכה לגורם ממתן, שמצליח לעבוד לצד כולם בצורה מקצועית ושקטה, מה שמחזק את מעמדה בתוך הקואליציה ומחוצה לה. במשך חמש השנים האחרונות נרשמה אכזבה נרחבת בקרב מצביעי ש”ס בערים אחרות, כמו ביתר עילית, חיפה, ואלעד. בביתר עילית, למשל, תושבים התלוננו על חוסר שקיפות ונראות מצד הנציגים המקומיים, בחיפה הורגש נתק בין ההנהגה המקומית לקהילה, ובאלעד נרשמו מתחים פנימיים שהחלישו את מעמד ש”ס. דווקא על רקע זה, הבחירה של אריה דרעי להשקיע בבית שמש הוכיחה את עצמה כהחלטה אסטרטגית חכמה. דרעי הבין את חשיבות השקט הפוליטי והעבודה המשותפת בעיר, ובכך חיזק את מעמדה של ש”ס לא רק בזירה המקומית אלא גם ברמה הארצית. הצלחת ש”ס בבית שמש עשויה להפוך למודל פעולה בערים אחרות, במיוחד במקומות שבהם חוו אכזבה מההנהגה המקומית. ימים יגידו.